Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy
05 kwietnia 2023

Babka gotowana

Babka wielkanocna gotowana

Recepturę na tę babę znalazłam w przepiśniku mojej mamy. Bardzo ją lubię, gdyż jest ciekawą alternatywą dla bab drożdżowych, które uwielbiam. Gotowanie baby ma w sobie pewną tajemnicę, gdyż nie ma możliwości podejrzenia, co się dzieje w zamkniętej formie. Nie widać jak rośnie ciasto, czy w ogóle rośnie ;) Dopiero w końcowym etapie gotowania, w kuchni pojawia się subtelny zapach ciasta. Lubię element zaskoczenia gdy otwieram formę. Gotowanie tej baby to istna przygoda, a efekt końcowy jest zachwycający.

Babka wielkanocna gotowana

Receptura

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (200 g)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku burzącego (do pieczenia)
  • łyżka utartych migdałów
  • pół kieliszka wódki

 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  
Formę na babę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką, bądź bułką tartą.
Żółtka oddzielamy od białek. 
W misie miksera umieszczamy masło i dokładnie miksujemy je z cukrem, aż do uzyskania puszystej, jasnej masy. Potem stopniowo dodajemy po jednym żółtku, wciąż miksując. Gdy składniki się połączą, dodajemy do nich przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały i wódkę. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy do masy ubite białka. Białka delikatnie łączymy z masą, bez użycia miksera. W tym przypadku, sprawdza się dobrze sylikonowa łopatka.
Masę ostrożnie wkładamy w formę, którą szczelnie zamykamy. Forma powinna trafić do garnka z wrzącą wodą, zanurzona do ¾ swojej wysokości. Babkę gotujemy w minimalnej temperaturze (tak jak rosół) przez 70 minut.
Gdy babka ugotuje się, należy otworzyć formę i delikatnie wyjąć babę. 
Baba wygląda pięknie polana czekoladą, czy lukrem. 

 

Polewa czekoladowa

  • 40 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

(wybierajcie dobry gatunek czekolady;)

Masło roztapiamy w garnuszku, do gorącego wrzucamy połamaną czekoladę, chwilę czekamy, aż zmięknie. Następnie mieszamy (już bez podgrzewania) do uzyskania jednolitej struktury. Delikatnie studzimy masę i polewamy babę. 

 

Polewa lukrowa

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody przegotowanej, albo soku z cytryny, jeśli chcemy zrobić lukier cytrynowy

 

Cukier mieszamy energicznie z wodą/sokiem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dodać odrobinkę wody/soku. 
Gotowym lukrem polewamy babkę. 
 

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com