Wykonanie

10 listopada 2024

Hałuszki ze skwarkami

receptura

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki wlewamy w płócienny rożek. Wyciskamy z nich wodę uważając, by część wody zostałao w ziemniakach, co ułatwi dalszą pracę z ciastem. Wyrabiamy ciasto, zagniatając ziemniaki z mąką. Z ciasta robimy małe kulki i układamy na stolnicy oprószonej mąką. Wrzucamy do wrzątku małymi porcjami, nieustannie mieszając, by się nie przypaliły. Gdy wszystkie wrzucimy, dodajemy pieprz i sól do smaku i gotujemy około 30 minut. Ubytek wody możemy uzupełnić ciepłą przegotowaną wodą. Zdejmujemy z ognia. Boczek kroimy w drobną kostkę i zesmażamy na patelni z drobno posiekaną cebulą. Zarumienione na złoty kolor wlewamy do garnka z hałuszkami. Mieszamy i podajemy. 

Składniki: 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 250 g mąki 
  • 150 g tłustego boczku
  • duża cebula
  • pieprz i sól do smaku

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com