Wykonanie

04 grudnia 2023

Kasza ryżowa / Kasza poczesna

Deser którym zaskoczycie swoich gości ;)

Receptura inspirowana przepisem z 1783 r. Danie przygotowane w sposób poczesny znaczyło, że jest eleganckie i bardzo wyrafinowane.


 

 

receptura

Do potrawy należy użyć ugotowany ryż. Ryż ugotuj  w taki sposób , jaki jest dla Ciebie najwygodniejszy, czy to tradycyjnie w wodzie, bądź na parze.

Około 60 g migdałów, należy utłuc w moździerzu. Śmietankę zagotuj w garnuszku i dodaj do niej cukier i utarte migdały. Na patelni upraż bakalie, uważając by nie przypalić rodzynek. Niewielką porcję ryżu nałóż na środek talerza, oblej go śmietanką. Na ryż ułóż łyżeczkę gęstej konfitury. Doskonale sprawdza się ta z pomarańczy, ale i z czarnej, bądź czerwonej porzeczki będzie dobra. Całość obsyp prażonymi bakaliami. Świeży liść mięty stanowi doskonałe zwieńczenie potrawy.

(na 6 porcji):

  • Ryż biały 200 g
  • Migdały łuskane 100 g
  • Śmietana 30% - 400 g
  • Cukier – 1-2 łyżki
  • Bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, ziemne, migdały)
  • Konfitura z pomarańczy, bądź z porzeczek.

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com