Lucyna Ćwierczakiewiczowa twierdziła, że biała kiełbasa najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana w piwie. Ja uważam zaś, że jeszcze lepiej smakuje upieczona w piwie, ale nie tylko.
Przed Wam przepis inspirowany recepturą z książki „365 obiadów za 5 zł”.
Kiełbaski wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem.
Pieczemy w temperaturze 180•C pod przykryciem około 30 min.
W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki i przesmażamy je na patelni.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Miód i musztardę mieszamy razem w oddzielnym naczyniu.
Podpieczone kiełbaski wyjmujemy z piekarnika, smarujemy mieszanką miodu i musztardy, przykrywamy podsmażoną cebulą z pieczarkami i wkładamy do piekarnika bez przykrycia na kolejne 20-25 min.
Kiełbaski świetnie komponują się z świeżym pieczywem i sałatą w śmietanie.
700 g białej surowej kiełbasy
200 ml piwa
2 duże cebule
350 g pieczarek
duża łyżka musztardy
duża łyżka miodu
Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com