Wykonanie

26 grudnia 2024

Marcinek

receptura

Żółtka ucieramy z sodą i cukrem, następnie dodajemy roztopione masło. Masę dodajemy do mąki i śmietany. Zagniatamy. Dzielimy na 18 części, które rozwałkowujemy na cienkie placki, które pieczemy w 180 °C, aż się zarumienią.

Śmietanę 30% lekko ubijamy, dodajemy do niej pozostałe śmietany, sok z cytryny i cukier.
Kremem przekładamy (cienką warstwą)  placki, wierzch i boki ciasta.
 

Składniki na kruche placki:

1 kg mąki tortowej

2 jajka

2 żółtka

1 szklanka cukru

250 g masła

200 g śmietany 18%

1 łyżeczka sody (opcjonalnie)

Składniki na krem:

1 litr śmietany 30%

400 g śmietany 18%

400 g śmietany 12%

1,5 szklanki cukru drobnego

sok z 1 cytryny

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com