Żółtka ucieramy z sodą i cukrem, następnie dodajemy roztopione masło. Masę dodajemy do mąki i śmietany. Zagniatamy. Dzielimy na 18 części, które rozwałkowujemy na cienkie placki, które pieczemy w 180 °C, aż się zarumienią.
Śmietanę 30% lekko ubijamy, dodajemy do niej pozostałe śmietany, sok z cytryny i cukier.
Kremem przekładamy (cienką warstwą) placki, wierzch i boki ciasta.
Składniki na kruche placki:
1 kg mąki tortowej
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
250 g masła
200 g śmietany 18%
1 łyżeczka sody (opcjonalnie)
Składniki na krem:
1 litr śmietany 30%
400 g śmietany 18%
400 g śmietany 12%
1,5 szklanki cukru drobnego
sok z 1 cytryny
Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com