Od poniedziałku do piątku o 15:30 premierowe odcinki o tradycjach kulinarnych, jedzeniu i obyczajach na antenie Radia Jard.
To czteroodcinkowa seria, która powstała w 2021 r. ramach Stypendium Marszałka Województwa Podlaskiego, w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania kultury i opieki nad zabytkami. Program historyczno-kulinarny, który wprowadza do tematu zarządzania, organizacji uczt, bali na dworze Jana Klemensa Branickiego. Znajdziecie tu przepisy na staropolską jajecznicę na winie, białą zupę, łososia w marynacie czosnkowej i biszkopty z czekoladą.
To seria, która zabierze Was w podróż po majątkach Jana Klemensa Branickiego, rozsianych po całej Polsce. Zobaczycie tu jego pałace i fundacje, przedstawione przez pryzmat organizacji dworu, zaopatrzenia, sprawnej administracji i najważniejsze – sztuki kulinarnej, której był miłośnikiem. Odwiedzicie Białystok, Tykocin, Choroszcz, warszawę, Tyczyn i Kraków. Poznacie przepisy na wieprzowinę z kociołka, hetmańską rybę, panierowane liście winogron, kaszę ryżową i kawę z żółtkami. Program powstał w ramach stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w dziedzinie stypendiów twórczych oraz stypendiów z zakresu upowszechniania kultury na 2022 r.
Projekt „Gotuj z historią” to także wyjątkowe spotkania wokół tradycji kulinarnych, zwyczajów, zmieniających się zasad savoir-vivre'u i obyczajów związanych zjedzeniem.
Spotkania mogą mieć charakter wykładu, warsztatu czy pokazu. To niecodzienne rozmowy, wypełnione uśmiechem i wspomnieniami, okraszone historycznymi smakami. Zapraszam do kontaktu, byśmy mogli coś wspólnie zaplanować.
Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com