Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy
31 marca 2023

Naleśniki z serem

Babka wielkanocna gotowana

Naleśniki ratują mnie w sytuacji, gdy brakuje mi pomysłów na jedzenie. Nie ważne czy chodzi o śniadanie, obiad, bądź kolację. Sprawdzają się zawsze i wszędzie. Dziś u mnie w wersji bardzo klasycznej. Z białym serem w środku (dobrze posłodzonym z dodatkiem wanilii) i delikatnie osmażone na maśle klarowanym.

Babka wielkanocna gotowana

Receptura

Ciasto na naleśniki:

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • porządna łyżka, bądź dwie roztopionego masła

 

Wszystkie składniki mieszam, następnie smażę naleśniczki na suchej patelni. 
Usmażone odstawiam na 30 min, by placki zrobiły się bardziej elastyczne. Nadziewam serkiem i obsmażam na maśle klarowanym, by uzyskać chrupiącą skórkę i złocisty kolor.

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com