Omlet powstał z receptury Monatowej z 1910 r. i jest pyszny. Delikatny, puszysty i bardzo syty. Wykorzystałam przepis na omlet francuski z dodatkiem wędzonego łososia. By zrobić omlet możecie wczytać się w oryginalny przepis, bądź skorzystać z mojego tłumaczenia.
(na 1 omlet):
Jajka z dodatkiem soli i śmietany mocno ubijamy mikserem bądź rózgą. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni i delikatnie wlewamy na nią masę jajeczną. Gdy spód omletu zasmaża się, delikatnie podważamy jego brzegi wlewając nieściętą masę jajeczną pod spód. W końcowym etapie smażenia, wrzucamy na omlet posiekaną rybę, szczypior i koper. Gdy łosoś nieco się ogrzeje, należy zdjąć omlet z patelni. Najłatwiej jest złożyć omlet w pół i zsunąć na talerz.
Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com