Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy
26 kwietnia 2023

Omlet po francusku z Łososiem

Babka wielkanocna gotowana

Omlet powstał z receptury Monatowej z 1910 r. i jest pyszny. Delikatny, puszysty i bardzo syty. Wykorzystałam przepis na omlet francuski z dodatkiem wędzonego łososia. By zrobić omlet możecie wczytać się w oryginalny przepis, bądź skorzystać z mojego tłumaczenia.

Babka wielkanocna gotowana

Receptura

(na 1 omlet):

 

  • 3 jajka
  • łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 50 g wędzonego łososia
  • łyżka masła do usmażenia omletu
  • szczypiorek i świeży koperek do smaku

 

Jajka z dodatkiem soli i śmietany mocno ubijamy mikserem bądź rózgą. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni i delikatnie wlewamy na nią masę jajeczną. Gdy spód omletu zasmaża się, delikatnie podważamy jego brzegi wlewając nieściętą masę jajeczną pod spód. W końcowym etapie smażenia, wrzucamy na omlet posiekaną rybę, szczypior i koper. Gdy łosoś nieco się ogrzeje, należy zdjąć omlet z patelni. Najłatwiej jest złożyć omlet w pół i zsunąć na talerz.

 

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com