Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy
01 kwietnia 2023

Przekąska z ciasta francuskiego

Babka wielkanocna gotowana

Przepis ten przyszedł mi do głowy podczas gdy wszyscy w domu siedzieliśmy przeziębieni. Jakby na przekór temu zrobiłam przekąskę, która najlepiej sprawdza się na domówkach. 

Babka wielkanocna gotowana

Receptura

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 120 g paluszków surimi
  • 4 jajka + (1 jajko opcjonalnie do posmarowania ciasta francuskiego)
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka chrzanu białego
  • sól 
  • pieprz

 

Z ciasta francuskiego wycinamy kółeczka, układamy na papierze do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C jakieś 12-15 min. (Mój piekarnik jest trochę szalony więc piekę 12 min.) 


Paluszki surimi rozmrażamy i kroimy w plasterki. 
4 jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Do pokrojonych surimi i jajek dodajemy majonez, chrzan, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku. Pastę układamy na wystudzonych krążkach z ciasta francuskiego. (Ja zrobiłam to gałkownicą do lodów;)

Zdobimy świeżą pietruszką, bądź szczypiorkiem. 

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com