11 lutego 2024
Gdy spróbował ich mój tato, po chwili namysłu stwierdził, że smakują jak sękacz. I to był wielki komplement! Chrusty są wyjątkowo kruche, delikatnie słodkie, można by rzec, że nie wymagają
08 lutego 2024
W moim rodzinnym domu, gdy mama zabierała się za robienie pączków, wszyscy wiedzieli, że trzeba będzie poczekać, ale to oczekiwanie się opłaci. Pączków musiało być dużo, bardzo dużo, a jeden
17 stycznia 2024
Róże karnawałowe kojarzone są z miejskimi obchodami zapustów, jednak dla mnie mają wartość sentymentalną. Przypominają mi moje początki pracy w muzeum, kiedy to otrzymałam zadanie przygotowanie pierwszego w historii muzeum
12 stycznia 2024
Przepis z czternastego wydania książki „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej  datowanego na 1886 r. By nieco ułatwić Wam interpretację receptury, pozwoliłam sobie na jej przetłumaczenie na język współczesny.
23 grudnia 2023
Do tego ciasta musiałam dojrzeć. Długo studiowałam wiekowe książki kucharskie by powstał przepis, który w pełni odpowiada moim oczekiwaniom. Ciasto drożdżowe jest puszyste, a dzięki żółtkom, długo zachowuje świeżość. Masa

Przepisy

Obecnie pracuję nad bazą przepisów inspirowanych książkami kucharskim sprzed wieków. Tymczasem, moje eksperymenty kulinarne możecie zobaczyć na portalach społecznościowych, które prowadzę. 

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com