Sernik z tego przepisu przygotowuje się w kilkanaście minut, najdłużej się piecze, a potem studzi, ale warto zaczekać!
Spód serniczka powstaje z rozkruszonych ciastek, połączonych z roztopionym masłem. Ciasteczka z masłem ugniatamy na blaszce i chłodzimy przez około 30 min.
W tym czasie robimy masę serową z wymieszania wszystkich pozostałych składników (twaróg, cukier, mąka, śmietana, jaja, pomarańczowa skórka). Składniki łączymy mikserem. Nie ubijamy jej długo by nie była napowietrzona.
Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Ja ustawiam pod blaszką ciasta, naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik pieczemy 10 min w 180'C, następnie obniżamy temperaturę do 120'C i pieczemy 90 minut. Na wystudzony sernik wykładamy masę kajmakową, albo roztopioną czekoladę.
Składniki na spód:
400 g ciasteczek sezamowych
120 g masła
Składniki na masę:
1 kg twarogu (użyłam takiego z wiaderka)
5 jajek
250 g cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
200 ml śmietany18%
otarta skórka z pomarańczy
masa kajmakowa (do posmarowania gotowego sernika)
Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com