Wykonanie

23 grudnia 2023

Tradycyjny Makowiec

Do tego ciasta musiałam dojrzeć. Długo studiowałam wiekowe książki kucharskie by powstał przepis, który w pełni odpowiada moim oczekiwaniom. Ciasto drożdżowe jest puszyste, a dzięki żółtkom, długo zachowuje świeżość. Masa makowa jest wilgotna, aromatyczna i nafaszerowana bakaliami, jak dla mnie idealna!

receptura

Drożdże ucieramy z cukrem aż staną się płynne. Dodajemy do nich 100 ml ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by drożdże ożyły. Następnie rozczyn dodajemy do pozostałych składników (pomijając masło) i intensywnie wyrabiamy. Pod koniec zagniatania dodajemy do ciasta roztopione masło i nadal gnieciemy. Z ciastem pracujemy długo, by było miękkie i dobrze napowietrzone. Potem odstawiamy je do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy mak, który gotujemy 15 minut w mleku. Odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę. Na patelni roztapiamy masło, wysypujemy na nią mak i delikatnie podsmażamy by wydobyć jego wszystkie walory smakowe i zapachowe. Dorzucamy bakalie, miód, a na koniec dodajemy ubite na pianę jajka z cukrem. Masę odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy go masą makową i zawijamy w roladę. Odstawiamy do podwojenia objętości. Tuż przed pieczeniem smarujemy rozbitym jajkiem z odrobiną mleka. Makowiec pieczemy 30 minut w 170–180 °C. 

Makowce pięknie wyglądają, gdy są polane lukrem i oprószone płatkami migdałów.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 125 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  • 150 g masła 
  • 380 g mąki
  • szczypta soli

 

Masa makowa:

  • 250 g maku niebieskiego 250 g
  • 250 ml mleka (do parzenia maku przed zmieleniem) 
  • 150 ml miodu 
  • 2 jaja
  • 30 g cukru
  • kandyzowana skórka pomarańczy, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, daktyle (wszystko wedle uznania) 
  • 30 g masła

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com