Stały element naszego wigilijnego menu. Pyszne, jedyne w swoim rodzaju, idealnie pasujące do filiżanki ciepłego, czerwonego barszczu drożdżowe uszka. Uszka z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek smakują wszystkim.
Składniki na 20 sztuk ;)
Drożdże ucieramy z cukrem aż staną się płynne. Dodajemy do nich 100 ml ciepłej wody i dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by drożdże ożyły. Następnie rozczyn dodajemy do pozostałych składników i intensywnie wyrabiamy. Z ciastem pracujemy długo, by było miękkie i dobrze napowietrzone. Potem odstawiamy je do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny.
Gdy ciasto rośnie, możemy zająć się farszem.
Do wrzącej wody wrzucamy kapistę kiszoną i gotujemy ją 25 min. Następnie odsączamy z wody i po przestudzeniu siekamy.
Siekamy również pieczarki i cebulę, które zaczynamy podsmażać na patelni. Po chwili dodajemy do nich kapustę, by lekko zakwasiły pieczarki, dzięki czemu nie ściemnieją.
Wszystko smażymy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz studzimy.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy je w duży kwadrat. Następnie rozcinamy go na mniejsze kwadraciki, które nadziewamy farszem i zawijamy w kształt „uszka”. Gotowe uszka odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 min.
Wyrośnięte uszka smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zazłocenia.
Ciasto drożdżowe
Farsz
Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com