Wykonanie

23 grudnia 2023

Uszka drożdżowe

Stały element naszego wigilijnego menu. Pyszne, jedyne w swoim rodzaju, idealnie pasujące do filiżanki ciepłego, czerwonego barszczu drożdżowe uszka. Uszka z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek smakują wszystkim.

Składniki na 20 sztuk ;)

receptura

Drożdże ucieramy z cukrem aż staną się płynne. Dodajemy do nich 100 ml ciepłej wody i dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by drożdże ożyły. Następnie rozczyn dodajemy do pozostałych składników i intensywnie wyrabiamy. Z ciastem pracujemy długo, by było miękkie i dobrze napowietrzone. Potem odstawiamy je do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny.

Gdy ciasto rośnie, możemy zająć się farszem.

Do wrzącej wody wrzucamy kapistę kiszoną i gotujemy ją 25 min. Następnie odsączamy z wody i po przestudzeniu siekamy. 

Siekamy również pieczarki i cebulę, które zaczynamy podsmażać na patelni. Po chwili dodajemy do nich kapustę, by lekko zakwasiły pieczarki, dzięki czemu nie ściemnieją. 

Wszystko smażymy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz studzimy. 

Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy je w duży kwadrat. Następnie rozcinamy go na mniejsze kwadraciki, które nadziewamy farszem i zawijamy w kształt „uszka”. Gotowe uszka odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 min. 

Wyrośnięte uszka smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zazłocenia.

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 250 ml wody cieplej
  • 12 g drożdży 
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • 50 ml oleju (takie zacne 3 łyżki)
  • 1 jajko

 

Farsz

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek 
  • 2 nieduże cebule
  • Sól
  • pieprz
  • 1 litr oleju (do smażenia)

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com