Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy
31 marca 2023

Ziemniaczane kotleciki z sosem pieczarkowym

Babka wielkanocna gotowana

Dziś w szykowaniu obiadu pomogła mi Monatowa i jej "Uniwersalna książka kucharska". Ziemniaczane kotleciki z sosem pieczarkowym okazały się strzałem w dziesiątkę.

Babka wielkanocna gotowana

Receptura

Kotlety

  • 500 g gotowanych ziemniaków (mocno utłuczonych)
  • 3 czubate łyżki mąki
  • dwie łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • jajko
  • pół posiekanej i uprażonej na odrobinie oleju cebulki

 

Wszystkie składniki łączymy, formujemy kotleciki i smażymy je na rozgrzanym oleju, aż zrobią się złociste. Gdy formuję tego typu kotlety, najpierw mocze dłonie w oleju, by ciasto nie przyklejało się do rąk. 
 

Sos

  • Duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • śmietana 18%  - 180 g
  • 3 łyżki oleju

 

Cebulę siekamy i delikatnie podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy te ładnie się podsmażą, solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy śmietanę, całość podsmażamy jeszcze chwilę, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli i pieprzu do smaku. 

Gotuj z historią
gotujzhistoria@gmail.com